Publications

VUB-professor Christophe Vanroelen: “Deliveroo, Post.nl en de mank lopende contact-tracing: symptomen van een failliet arbeidsmodel”

VUB-professor Christophe Vanroelen: “Deliveroo, Post.nl en de mank lopende contact-tracing: symptomen van een failliet arbeidsmodel”

Mistoestanden bij de maaltijdbezorging, de pakjesdiensten, de order-pickers, de callcenters voor contact tracing, … brachten de problemen op de ‘flexibele bodem’ van onze arbeidsmarkt recent in de belangstelling. Het gaat hier niet om geïsoleerde mistoestanden, maar wel om symptomen van een falend arbeidsmodel, schrijft VUB-professor Christophe Vanroelen.

Dit opiniestuk verscheen eerder op Knack.be. Auteur: Christophe Vanroelen, professor Sociologie en arbeidssociologie aan de VUB. 

Op 8 december oordeelde de Brusselse Arbeidsrechtbank dat de koeriers van Deliveroo zelfstandigen zijn en geen werknemers. Deze uitspraak laat ongetwijfeld een bittere smaak na bij de vakbonden, die samen met het arbeidsauditoraat een juridische procedure inspanden om Deliveroo en andere maaltijdplatformen ertoe te dwingen hun koeriers in dienst te nemen. Heel wat observatoren wisten dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden. Niet alleen waren er tegenstrijdige precedenten in de ons omringende landen, er waren ook van bij het begin voor- en tegenargumenten voor de stelling dat maaltijdkoeriers werknemers zijn.

Volledig Artikel hier!