Vacature – Wetenschappelijk Onderzoeker (100% gedurende 1 jaar)

Vacature – Wetenschappelijk Onderzoeker (100% gedurende 1 jaar)

1 – Bedrijfsprofiel

De Vrije Universiteit Brussel staat al bijna 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 3500 medewerkers zijn we de grootste Vlaamstalige werkgever in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.

2 – Functieomschrijving

Personeelscategorie: Bijzonder Academisch Personeel
Specifieke benaming: Wetenschappelijk medewerker
Omvang mandaat: Voltijds
Faculteit: Faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School
Vakgroep: Sociologie

Onderzoeksdomein

Je vervoegt de onderzoeksgroep Interface Demography (https://interfacedemography.be ). Onderzoek bij Interface Demography is gericht op het vergroten van wetenschappelijk inzicht in de determinanten en gevolgen van bevolkingsverandering. Ons werk concentreert zich rond vijf grote onderzoeksdomeinen: (a) gezondheid en sterfte, (b) vruchtbaarheid, (c) huishoudens en migratie, (d) bevolkingsdynamiek en verstedelijking en (e ) ontwikkeling van onderzoeksinfrastructuur door middel van gegevensverzameling en gegevensbeheer.

Jouw taak bestaat voornamelijk uit de ondersteuning van twee projecten. Het eerste project is het Social Sciences and Digital Humanities Archive (SODHA), binnen het domein van ontwikkeling van onderzoeksinfrastructuur door middel van gegevensverzameling en gegevensbeheer. SODHA is een nieuw archief voor Belgische onderzoeksgegevens uit de sociale en humane wetenschappen. Jouw takenpakket binnen SODHA is vooral gericht op het adviseren en ondersteunen. Je geeft advies om de werking van dit archief te optimaliseren. Je bent verantwoordelijk voor de communicatie met Nederlandstalige onderzoekers en wetenschappelijke instellingen en ondersteunt deze bij het invoeren van data in SODHA.

Het tweede project, de onderwijscapaciteitmonitor, valt binnen het domein van bevolkingsdynamiek en verstedelijking. De capaciteitsmonitor maakt schattingen van de toekomstige behoeften inzake schoolinfrastructuur in het Vlaamse onderwijs. Onder begeleiding van experten maak je prognoses over het aantal studenten en beschikbare onderwijsplaatsen in de toekomst. De resultaten bundel je in een beleidsgericht onderzoeksrapport. Jouw bevindingen dragen rechtstreeks bij tot de verdere ontwikkelingen in het Vlaamse onderwijslandschap.   

Je takenpakket beslaat een voltijdse functie als wetenschappelijk medewerker. Het is mogelijk dat je de kans krijgt om ook op een van de andere projecten binnen Interface Demography te werken, afhankelijk van je interesse.

3 – Functieprofiel

– Je bezit bij aanwerving een Master in de Demografie, Sociologie, Statistiek, Economie, Psychologie of aanverwante wetenschappen.

– Relevante werkervaring in wetenschappelijk onderzoek is een pluspunt.

– Je staat open voor het toepassen van verschillende disciplinaire (theoretische en methodologische) benaderingen.

– Je hebt sterke statistische vaardigheden.

– Je hebt sterke communicatieve vaardigheden.

– Je kunt autonoom, gestructureerd en resultaatgericht werken.

– Je respecteert deadlines en afspraken.

– Je kunt zowel individueel als in groep functioneren.

– Je bent vloeiend in het Nederlands en in het Engels. Kennis van het Frans is een pluspunt.

– Je bent (zelf-)kritisch en flexibel ingesteld.

– Je neemt initatief en denkt pro-actief.

 4 – Aanbod

Als werknemer van de Vrije Universiteit Brussel beweeg je je dagelijks in een dynamische, diverse en veeltalige omgeving. Onze campussen zijn gelegen in het midden van een groene oase aan de rand van het centrum van de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa. Dat centrum, met al zijn mogelijkheden, bereik je met het openbaar vervoer in minder dan een halfuur. In functie van je ervaring en je academische merites ontvang je een salaris in een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd. Standaard hoort daar een hospitalisatieverzekering en het kosteloos gebruik van het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer bij. Fiets je liever naar je werk? Dan staat daar ook een vergoeding tegenover. Op beide campussen staan uitgebreide sportaccommodaties tot je beschikking en een kinderdagverblijf bevindt zich op wandelafstand.  

Interface Demography is een multidisciplinair team bestaande uit 16 senior onderzoekers en 19 junior onderzoekers. Je kan leren van collega’s met een achtergrond in o.a. Sociologie, Demografie, Economie, Filosofie en Communicatiewetenschappen. Als lid van Interface Demography kan je rekenen op een werksfeer waar onderzoeksgedrevenheid, enthousiasme en behulpzaamheid centraal staan.

Wij bieden:

  • Een voltijds contract van 1 jaar als wetenschappelijk medewerker, mogelijk verlengbaar, binnen de Vakgroep Sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (Campus Etterbeek).
  • Een stimulerende werkomgeving in een internationale context en multidisciplinair team.
  • Sterke begeleiding in het uitvoeren van je onderzoekstaken door een gemotiveerde groep van promotoren en postdocs.
  • Mogelijkheid tot (in zekere mate) flexibel werken/thuiswerken.
  • Een open en familiale werkomgeving met aandacht voor je work-life balance én een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen(bij voltijdse tewerkstelling).
  • Meer info over hoe het is om te werken bij de VUB vind je op http://www.vub.ac.be/vacatures.

5 – Bijkomende informatie

Voorziene startdatum: 01-03-2021

Looptijd/duur aanstelling: 1 jaar 

Inwachtingstermijn: Sollicitaties dienen ten laatste te worden ingediend op 31-01-2021

Contactpersoon: Laura Van den Borre 

 

6 – Sollicitatie

Solliciteren kan uitsluitend ONLINE, ten laatste op  31/01/2021

Kandidaten dienen de volgende documenten samengevoegd tot één enkel, gestructureerd pdf-document, op te sturen naar laura.van.den.borre@vub.be

– een motivatiebrief

– een curriculum vitae

– hoogst behaalde diploma (niet van toepassing voor VUB-Alumni)

Contact

Laura Van den Borre

email laura.van.den.borre@vub.be
contact_phone +32 (0)472/ 84 64 61